www.pusacik.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

www.pusacik.net

PUSACIK KÖYÜNÜN TEK BİRLİK - BERABERLİK VE GENÇLİK SİTESİ (PUSACIK KÖYÜ FORUM SİTESİ)
 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 KÖY MEVKİLERİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
haberci
Misafir




KÖY MEVKİLERİ Empty
MesajKonu: KÖY MEVKİLERİ   KÖY MEVKİLERİ Icon_minitimePerş. Nis. 01, 2010 8:38 pm

ALAN KAVAĞI MEVKİSİ :
Pusacık köyünün ilk yerleşim alanı olduğu rivayet edilmekle birlikte. Tarif edilen bu alan kavağı denilen yerde bir kavak ağacının olduğunu ve ve kalınlıkkök devresinin altı insan kulaçlarının ellerinin bir birlerine değdirmeleri neticesinde zor kavuştuğu ve devresinin 10 metre civarında olup,500 asırlık bir geçmişi olduğu söylenmektedir. 2002 yılında bir afet neticesinde şiddetli rüzgardan dolayı kavak ağacının son kalıntılarınızda yıkıldığı anlatılmaktadır.

APHAZ ÇAYIRI MEVKİİ :

Pusacık köyüne uzaklığı 4 km mesafededir.Dumanlı köyü ile Pusacık köylerinin ortak mera alanıdır.Dumanlı köyüne sınır ise 6 kmmesafede bulunmaktadır.Diger taraftan ise Samsun'un Vezirköprü İlçesininSogulcak köyü hudut sınır olup 7 km mesafededir.Konum olarak Taşan dağları sırasında denizden yüksekliği 1550 rakım olan bu yer ormanlık bir alanda 80 - 100dönümlük bir alanı kapsayan yeşillik düz bir çayır alanıdır. Aynı zamanda Amasyanın Çorum Osmancık ve Samsun Vezirköprü ilçelerinin köylerine sınır oluşturmakta olup, Amasya merkeze uzaklığı 98 kilo metre mesafede, Gümüşhacıköy ilçesine uzaklığı ise 31 kmdir. Bu alan 11 yıldır Gümüşhacıköy ilçe merkezinde faaliyet gösteren ve bölge insanları tarafından kurulun Kabaoğuz Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından her yıl Temmuz ayında Abhaz Yayla Şenlikleri düzenlenen yer olarak seçilmiştir.Bu şenlikler Kültür ve Turizm Bakanlığından onaylı ve Kültür ve Şenlik Etkinlikleri kapsamında faaliyet gösteren ve her yıl 50 bin kişiye şenlikler ennasın da ev sahipliği yapmaktadır.Kabaoğuz Derneğinin faaliyet gösterdiğibu etkinlik Türkiye'de ilk beşinci sırada yer almakla birlikte internet ve görsel ve basılı medyada büyük ilgi görmektedir.Genellikle bölge insanının Yurtiçi ve Yurt dışında ikametgah ettikleri için her yıl bu şenlikler için büyükheyacan besleyerek beklemeleri ve gurbetçi bölge insanı izin ve tatillerini bu şenlik esnasına denk getirmekle hasret ve heyecanlarını yendikleri görülmüştür.Abhaz yaylasına üç yerden ulaşım mümkündür. Bunlardan birisi Dumanlı köyündengidilen yoldur.Bu yol asfalt bir yol olup yapımında ve bakımında Kabaoğuz derneği yöneticileri tarafından ilgi ile izlenmekte ve yaptırılmaktadır.İkinciyol ise Pusacık köyü içinden geçen bir ulaşım güzergahı bulunmakla birlekte,Üçüncü yol ise Samsun Vezirköprü Soğulcak köyünden ulaşım sağlanmaktır.Abhaz yaylası Kabaoğuz dermeğinin yöneticilerinin gayretli çalışmaları sonucunda elektriğe, suya ve insan ihtiyaçlarını duyarlı bur konuma getirilMİŞTİR..

GÖÇE ÇUKUR MEVKİİ :

Pusacık köy merası olarak kullanılan bir yerdir.Köyün büyük ve küçük baş hayvanları otlatılmakta kullanılmaktadır.Köye merkezine uzaklık mesafesi 2,5 km. civarındadır.Köyün Kuzey Doğusunda yer almaktadır.Gök Çukur denmesi ise yeşil ve uzun otlak hafif de çukursu bir görüntüsü olması nedeniyle . Bu ismi vermişlerdir. Gök manası yeşili temsil ifadesinde kullanılmıştır. Köyün halk dilinde de Gök çukur olarak isimlendirildiği söylenmektedir. AHLAT YANI MEVKİİ : Köy merkezine uzuklğı 5 km. mesafededir. Köyün Kuzey kısmına düşmektedir. Pusacık köyü ile Vezirköprü öğürlü köyünün arasında bulunmaktadır. Bu alanın üç tarafı ormanla kaplı durumda köye bakan kısmı arazi niteliğinde olup, burada çok miktarda ahlat meyve ağacının bulunmasından dolayı bu ismin verildiği söylenmektedir

DEDE YANNI MEVKİİ :

Köyün yüksek bir bölgesinde yer almaktadır.Köyün eski mezarlığı olarak kullanılmış ve burada yatır mezarı olduğu rivayet edilmekle birlikte bu alana dede yannı ismi verildiği söylenmektedir.

AKYAR YAYLASI MEVKİİ :

Köy merkezine uzaklğı 4,5 km.mesafade olup, köyün güney doğusunda bulunmaktadır. Zemin hafif meyilli olması ve yazlık ve kışlık yayla olarak kullanılmaktadır.Bu yerde karın biraz fazlaca zeminde kalması ile birlikte buranın adının ak yar olarak isimlendirildiği söylenmektedir.

ÇALIŞ ARDI MEVKİİ :

Köyün mezra ve merası olarak kullanılmakda dır.Köy merkezine uzaklığı 3 km. mesafede olup, bu yerin çalılık bir yer olmasından buraya çalış ardı ismi verildiği söylenmektedir.

ALAN İÇİ MEVKİİ :

Köyün ekim dikim için tarım alanı olarak kullanılan yerlerden biridir. Köymerkezine yakın bir yerde bulunmaktadır. Köyün konumuna göre biraz düz alan dabulunması sebebinden dolayı buraya alan içi dendiği söylenmektedir.

NEVRUZ KAYASI MEVKİİ :

Köye uzaklğı 2 km.civarında dır.Köyün kuzey batısında yer almaktadır.Bulunduğu alanın kayalık bir zemine sahip olması ve yüksek bir yerde olmasından dolayı.Burada ilk baharın gelmesi ile birlikte nevruz çiçeklerinin açtığı ve baharı müjdeleyen bir ifade olarak bilindiği için adına nevruz kayası ismi verildiği söylenmektedir.

TİLKİ KAYASI MEVKİİ :

Köy merkezine uzaklğı 700 metre mesafede olup, köyün güney batı kısmına düşmektedir. 20 - 25 dönümlük bir kayalık alandan oluşmakla birlikte tilki inlerinin yoğun ve çokça olmasından dolayı buraya tilki kayası ismi verildiği söylenmektedir.

ASAR KAYA MEVKİİ :

Köy merkezine 1 km.mesafede olup, köyün güney batısına düşmektedir.Dik dörtgen bir görünümdedir.Kayanın arka kısmı düz, ön kısmı dik bir yamaçtan oluşmakta dir. Önyüz cephesinin yüksekliği 35 metre yüksekliğindedir.Kayanın üst kısmı 500 metre karelik bir düzalandan ibaret ve yine üst kısmında 7 metrekarelik bir alının işlenmiş düzlenmiş kısmı bulunmaktadır.Bu yerde köylüler tarafından eski kalıntılara rastlandığı söylenmekte olup, eski bir yerleşim yeri olduğu rivayetedilmektedir. Kayanın arka kısmının düz meyyilli olması ile hayvanların otlaamaya çıkması ve aşağı düştüğü ve bir tanede köyden bir gencin buradan düştüğü anlatılmaktadır.Kayanın tan ortasında bir yarı vardır ve 1,5 metre açıklıktaolduğu bildirilmekter dir. Kayanın isminin nerden aldığı konusu ise yüksek olması hava yağunluğunun rüzgarlı olması neticesinde esen kaya derken, asar kaya ismine dönüşmüştür.Onun için rivayetlere göre asar kaya ismi verilmiştir.

ŞINGIRDAKLI KAYA MEVKİİ :

Köy merkezine yakın olan ve Şıhlar çayı kenarında yer olan bu kaya parçası, üst kısmı dik, aşağı kısmı geniş ve dik üçgen tipinde büyük bir kaya parçasındır. Bu kaya dikine yukardan iki kısma ayrılan ve 3,5 metre mesafesinde bir yarık olduğunu ve tepesine çıkıldığı zaman kayanın içine taş atıldığı zaman şınğır şınğır ses çıkarmasından dolayı isminin şınğır daklı kaya olarak verildiği söylenmektedir.

SELAVAT KAYASI MEVKİİ :

Köy merkezine aşağı yukarı 1 km .mesafede olup, köyün güney kısmına düşmektedir. Selavat isminin bu kaya parçasına verilmesi ise köyün kıple yönünde olmasından dolayıdır.Köyde yaşayan insanlar kıple neresi dendiği zaman selavat kayasını önüne istikamet al ve kıpleye dur dendiği söylenmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
KÖY MEVKİLERİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
www.pusacik.net :: İlk kategoriniz :: PUSACIK KÖYÜ-
Buraya geçin: