www.pusacik.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

www.pusacik.net

PUSACIK KÖYÜNÜN TEK BİRLİK - BERABERLİK VE GENÇLİK SİTESİ (PUSACIK KÖYÜ FORUM SİTESİ)
 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 YEMEKLERİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 215
Kayıt tarihi : 16/12/09

YEMEKLERİ Empty
MesajKonu: YEMEKLERİ   YEMEKLERİ Icon_minitimePaz Ara. 20, 2009 9:10 am

KEŞKEK :
Pişirilmiş topraktan yapılan, iki kulplu, hafif yayvan çömleğin İçerisine kabukları soyulmuş, keşkeklik tabir edilen ( bütün yarma ) buğday taneleri, nohut ile beraber ördek eti, kurutulmuş kemikli et veya kemikli dana eti, yağ ve tuz konur. Çömlek su ile doldurularak fırına verilir. Genelde mahalle fırınlarında sabaha kadar pişen çömlek çıkarılarak, eve getirilip içindekiler kemikler alınıp, büyük bir tahta kepçe ile buğday taneleri ve et parçaları birlikte iyice karıştırılıp ezilir. Bu işleme özeme denir. Özenen keşkek, tabaklara servis yapıldıktan sonra, üzerine tereyağlı, salçalı biberli kızarmış yağ dökülerek yenilir.

BAKLALI DOLMA :
Kara Bakla bir gün önceden ıslanır. Yumuşayıp şişen baklanın Kabukları soyularak, yarma(kırılmış buğday) soğan, maydanoz, dorak (dereotu), salça Kırmızı ve karabiber, tuz ile karıştırılır. Bir miktar su ilave edilir. Salamura edilmiş bağ Yaprakları yıkanarak temizlenir. Bu hazırlanan bakla içine kıyma veya küçük oluşan et de ilave edilerek bağ yaprakları içerisine kare biçiminde doldurulup, bohça şeklinde Yaprak sarılır. Kıyması daha önceden pişirilmişse dolma çiğ de yenile bilir. Çiğ yenirken dolmalar hazırlanan tiride batırıldığında buna banma da denir.Pişirilecek kazanın tabanına birkaç sıra bağ yaprağı serilir. Bunun üzerine varsa kızarmış etli kemik konarak üstüne de sarılmış dolmalar dizilerek pişmeye bırakılır. Pişeceğine yakın üzerine yağda eritilmiş ve biraz su ilave edilmiş salça ile tirit ilave edilir.

SAÇ ÜSTÜ:
Saç üstü yapmak için önceden, haşhaş tohumları kavrularak, taş dibeklerde yağı çıkana kadar iyice dövülür. Elenen un tahta hamur teknelerinde ılık su ile yoğrularak mayalanması için üstü örtülür. Hamur tekneden küçük yumaklar halinde alınarak, hamur tahtası üzerinde oklavalarla açılır. Açılan hamurun üzerine dövülmüş haşhaş ve yağ sürülür. Açılan hamur üç-dört santimetre genişliğinde bantlar halinde kesilerek birkaç tanesi üst üste konarak yuvarlanıp yumak yapılır. Bu yumaklar tekrar oklava ile açılarak kızgın haldeki altı küllenmiş ekmek saçının üzerine oklava ile bırakılır. Bir yüzü pişince, çevrilerek öbür yüzü pişirilir. Pişirildikten sonra üstü tereyağı ile yağlanarak yenir. İçerisine haşhaşla beraber dövülmüş ceviz de konulduğu olur. Hamuru kalın ve küçük ekmek biçiminde veya parmak tabir edilen bükerek oluşturulan uzun parmaklar halinde yapılarak, mahalle fırınlarında pişirilmişine de haşhaşlı çörek adı verilir.

YANUÇ :
Hamur normal katılıkta hazırlanır, yumurta büyüklüğünde hamur yumakları koparılarak, ekmek tahtası üzerinde yufka gibi incecik açılır. Yufkanın yarısına daha önceden hazırlanan iç malzemesi (kıymalı soğan kavurması- maydanozlu çökelek-kıymalı ıspanak kavurması ) konarak yarım daire şeklinde katlanır. Dairenin kenarları parmaklarla bastırılarak kapatılır ocaklarda altı küllü kızgın saçlarda pişirilerek yağlanıp yenir.

GÖMBE :
Hamur mayası yoğrularak, ekmek hamuru kıvamına getirilir. İçi çukur saç içerisine, belli kalınlıkta yayılarak odun közü üzerine konur. Üstüne ise dışa çukur (bombeli) önceden ateşte kızdırılmış, saç kapatılır. Bunun üzerine de yanmakta olan odun közleri yığılarak örtülür. Alttan ve üstten odun közleri ile kapatıldığından bu ekmek türüne gömbe veya gömme denmektedir. Ekmek bu şekilde pişirilir.

PITPIT :
Hamur yumurta büyüklüğünde koparılarak, tahta üzerinde elde açılır. Küçük yuvarlak el tahtası üzerinde çevrilerek daire şekli verilir. Bombeli kızgın saç üzerinde pişirilir. Yağ veya yağlanmadan yenebilir.

CIZLAK :
Hamur bulamaç halde yuğurularak, kaşıktan akabilecek hale getirilir. Kızgın saçın üzeri yapışmaması için, iç yağı ile yağlanıp, hamur büyük tahta kaşık veya kepçe ile sacın üzerine daire şeklinde akıtılır. Bir yüzü pişince alınarak tereyağı ile yağlanıp, genellikle de pekmeze bandırılarak yenir.

PONGUT :
Genellikle köylerimizde ahlat ağacı (yabani armut ) meyvaları toplanarak Kurutulur. Taş dibeklerde veya sokuda dövülerek un haline getirilir. Üzerine üzüm pekmezi dökülerek karıştırılıp yenir.

ÇATAL ÇORBA :
Kullanılan Malzemeleri: 1,5 Çay bardağı yeşil mercimek, 2 çay bardağı yarma, 7 su bardağı su, ad. orta boy soğan, 100 gr kıyma, 2 yemek kaşığı margarin, biraz tuz, pul, biber, nane.
Yapılışı : Mercimek ve yarma önceden pişirilir. Bir tencerede yağ, soğan, kıyma kavrulur. Üzerine nane ve pul biber serpilir. Mercimek ve yarma katılıp 5 dk. kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir.Sıcak servis yapılır.

SAKALA ÇARPAN ÇORBA :
Kullanılan Malzemeleri : 1 su bardağı mercimek, 2 su bardağı un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 ad. soğan, nane ve pul biber.
Yapılışı : Yumurta, un ve su karıştırılarak hamur haline getirilir. Oklava ile açılarak küçük şeritler halinde kesilir. Bir tencerede soğan yağ ile birlikte kavrulur. Nane ve pul biber konulur, su ilave edilip kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya önceden pişmiş mercimek ile hamur eklenerek pişmeye bırakılır. Sıcak servis yapılır.

TARHANA ÇORBASI :
Kullanılan Malzemeleri : 500gr köy tarhanası, 1 su bardağı nohut, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı nane, 1 litre et suyu.
Yapılışı : Akşamdan tarhana ile nohut akşamdan ıslatılır. Tencere veya düdüklüye tarhana, nohut, et suyu, tuz konularak hafif ateşte pişirilir. Üzerine yağ ve nane yapılır.

TOYGA ÇORBASI :
Kullanılan Malzemeleri : 500 gr. süzme yoğurt, 1 tane yumurta, 1 kaşık un, 4-5 kaşık yarma, biraz nohut, nane ve tereyağı.
Yapılışı: Bir tencerenin içinde yumurta, un, yoğurt pişmiş yarma ve nohut et suyu ilave edilerek Kaynayana kadar karıştırılır. Piştikten sonra üzerine tereyağı ve nane katılır.

YARMA ÇORBASI :
Kullanılan Malzemeleri : 1 Su bardağı yarma, biraz nohut, fasulye, süzme yoğurt.
Yapılışı : Yarma, nohut, fasulye akşamdan ıslatılır. Daha sonra yumuşayana kadar pişirilir. Tuz atılır, süzme yoğurt ezilerek çorbaya katılır.


YEMEKLERİ Gumush14
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://pusacik.yetkinforum.com
 
YEMEKLERİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
www.pusacik.net :: İlk kategoriniz :: GÜMÜŞHACIKÖY-
Buraya geçin: